A digitalizáció árnyékában

2019 Blog, Egyéb

Noha a digitalizáció számtalan pozitív hatással van életünkre – rengeteg dologot elintézhetünk pillanatok alatt, ezáltal hasznos időt nyerhetünk – van olyan árnyoldala is, melyre érdemes odafigyelnünk, különben „beszippanthat” minket, vagy akár gyermekeinket az online tér és irreális elvárásoknak akarunk megfelelni.
A 21. századi ember mindenről szinte azonnal értesül, mindenhol ott van, – egyszerre akár több helyen –, és a lehetőségek sokaságából választhat.
Ha ez a hullám mérséklődni látszik, akkor először hiányérzet, majd szorongás is felléphet sokaknál. Napjainkban jellemző, a digitális jelenléttel összefüggő szorongás jelenség. A félelem, hogy lemaradunk valamiről, gyakran arra késztet bennünket, hogy állandó készültségben legyünk, nehogy elmulasszunk egy fontos üzenetet. Ennek hatására rengetegen állandó jelleggel a közösségi médiát vagy az e-mail fiókot frissítik, az értesítések hangjára azonnal felkapják a fejüket. Stresszt idéz elő bennük az, ha egy fontos információ esetleg nem jut el hozzájuk megfelelő gyorsasággal.
Nagyon hasznos eszközök az okos telefonok, de érdemes időközönként önvizsgálatot tartani, hogy nem megy-e a család rovására.