A kamaszok pénzügyi tudatosságának fejlesztése

2019 Blog, Egyéb

Minnél nagyobb a gyermek, annál többet felfog a körülötte lévő világból, tehát annál inkább tudatosan kell kezeljük előtte pénzügyeinket, illetve meg kell tanítanunk gazdálkodni saját jövedelmével.

11-13 éves kor között kezd el a legtöbb gyermek zsebpénzt kapni, ilyenkor kezdhetnek el a saját pénzükkel gazdálkodni. Fontos lenne, hogy már ekkor megtanuljanak a gyermekek költségvetést készíteni bevételeikről és kiadásaikról. Ha valamit szeretne megvenni, de nincs rá elég spórolt zsebpénze, a szülő is adhat neki kölcsönt, aminek érdemes megszabni a visszafizetési határidejét, így a gyerekek megismerkedhetnek a kölcsön fogalmával is.
A 14-18 éves kor közötti fiatalok már ismerik a pénz működését, ilyenkorra a jó vagy rossz szülői példa hatására már önállóan kezelik bevételeiket. Érdemes ebben a korban junior bánkkártyát váltani nekik, amire a szülő egy kevés pénz is utalhat, ez elősegíti, hogy a bankkártya használatot kis kockázat mellett tanulják meg.
A tinikre jellemző, hogy azt gondolják, huszonévesen, amint kikerültek az iskolapadból, egy zsíros állás vár rájuk mesés fizetéssel. A reális valóságot nézve ez azonban elég ritka. A legtöbb esetben a niv hit mögött az rejlik, hogy otthon tabu a pénz téma. Sokan meglepődnek, amikor kiderül, hogy mennyi a szüleik átlagkeresete, és ekkor kénytelenek átértékelni a jövőről, a gondtalan megélhetésről alkotott képet. Ezt a tévhitet ennél jóval előbb kellene megcáfolni, és minden eszközzel azon munkálkodni, hogy reálisan lássák az anyagiakat már egészen pici kortól.