A kisgyermekek pénzügyi tudatosságának fejlesztése

2019 Blog, Egyéb

A pénzügyi tudatosság nem velünk született dolog, hanem tanulni kell. Kinek könnyebb, kinek nehezebb, attól függően, hogy mit láttunk otthon a szülőktől és mennyire vagyunk nyitottak a változtatásra.
A szülők felelősségét a gyermekek pénzügyi tudatosságra nevelésében már előző blog bejegyzésünkben kifejtettük, most nézzük meg részletesen, hogy életkoronként mire érdemes figyelmet fordítani a gyerekek pénzügyi nevelése során.
• 3-6 éves korban: például a vásárlás folyamata boltos játékokon keresztül bemutatható. Ebben az életkorban elsősorban játék útján érdemes megismertetni a gyerekekkel, hogy a pénz autómata hogyan működik, a pénzt milyen sok mindenre fel lehet használni és hogy a pénz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, be kell osztani. Érdemes kihasználni az óvodáskori gyűjtögető szenvedélyt, beszélni arról, hogy a pénz is gyűjthető, beosztható.
• A 6-10 éves kor közötti gyermekeket már érdemes bevonni a vásárlásba. Hasznos lehet, ha a szülő hangosan gondolkodik, elmagyarázza a vásárlási döntések okát. Például, hogy két termék közül azért választotta az egyiket és nem a másikat, mert ugyanolyan finom mindkettő, de a választott kevesebbe kerül. Különböző feladatokkal tehetjük izgalmasabbá számukra a bevásárlást, például megkérni őket, hogy 500 forintért válogassanak gyümölcsöt.