A román partnerszervezet kutatási jelentésének összegzése

2018 Blog, Egyéb

Román partnerszervezetünk, a Pro Oeconomica egyik képviselője, dr. Horváth Réka a hajdúszoboszlói műhelytalálkozó alkalmával előadást tartott, melyben ismertette a hallgatósággal a Romániában készített országjelentés eredményeit, vagyis, hogy mik a helyi tapasztalatok a projektmenedzsment eszköztár ismertségét és magánéletben való felhasználásának elterjedtségét illetően.

A kutatás során kíváncsiak voltak arra, hogy vajon mennyi idős korban találkoznak először a gyermekek a projekt fogalmával és a projektmenedzsment eszköztár elemeivel. Az óvodai nevelés során semmilyen projektmenedzsment ismeretre irányuló utalást nem találtak, azonban az elemi iskola előkészítő, illetve a 7-8 éves gyermekek oktatása során ezek már fellelhetőek, a tanácsadás és útmutatás (orientáció) szakterületen belül, heti egy-két órában oktatott személyiségfejlesztés tárgy témái között. A tantárgy célja a tanulók jóllétének és önbizalmának növelése, saját képességeik jobb megismerése, együttműködési készségük kialakítása, illetve az iskolai-, karrier- és magánéleti döntések támogatása. Különösen a személyes képzési- és karrierterv (célok, megvalósítási stratégia, határidők erőforrások, akadályok) elkészítése során használják a tanulók a projektmenedzsment eszköztárat. A 14 éves gyermekek körében már gazdasági-pénzügyi nevelést is tanítanak, amelynek során a tanulók olyan gazdasági kérdésekkel ismerkednek meg, amelyekkel a mindennapi életük során találkozhatnak, továbbá fejlesztik a tanulók kezdeményezőkészségét is. A tanulók közösen projektterveket dolgoznak ki, amelyeket meg is valósítanak, ezáltal további projektmenedzsment-ismeretre és tapasztalatra tesznek szert. Középiskolában és az egyetemi oktatás során már önálló tantárgyként is megjelenik a projektmenedzsment oktatása.

A kutatás során a felnőttképzés és tanácsadás területén nem a klasszikus projektmenedzsment eszköztár ismertetését és alkalmazását kínáló szolgáltatókra fókuszáltak elsősorban, hanem olyanokra, akik a projektmenedzsment eszközök magánéleti felhasználásában nyújtanak segítséget az ügyfeleiknek. Ezen a területen több ilyen non-profit intézményt, tanácsadó céget, motivációs trénert és coach-ot azonosítottak.
A szakirodalom áttekintése során a romániai szerzők által írt, románul vagy angolul megjelent projektmenedzsment témájú könyvek, cikkek és tanulmányok áttekintése során elsősorban az üzleti vagy területi fejlesztési célokat szolgáló projekteket vizsgáló anyagokat sikerült beazonosítani, partnerszervezetünk képviselői a projektmenedzsment eszköztárának magánéleti megjelenését és hatását tudományos módszerekkel megközelítő szakirodalmat nem találtak.