A World Café visszavezet a virtualitásból a valóságba

2019 Blog, Egyéb

Előző blog bejegyzésünkben bemutattuk a World Café módszert, mellyel 2019. április 19-i tanulmányúton ismerkedhettünk meg részletesen, hiszen a „házigazda” a szlovák partner szervezet hatékonyan alkalmazza a módszert.

Jelen bejegyzésben kifejtjük a módszer talán legnagyobb előnyét, a beszélgetés, a személyes kommunikáció erejének fontosságát, amely egyre inkább háttérbe szorul digitalizált világunkban.

A rohamosan fejlődő digitalizált világunkban a virtuális értékek – amik gyakran már csak a monitorok képernyőjén és a laptopok merevlemezén, vagy a projektorok által kivetítve érzékelhetők valóságként – teljesen elszakadtak attól, ami az értékek fő célja lenne; az emberi tudástól, erőfeszítéstől, és ami a legfontosabb a valóságtól. Az emberi tudás- és energiabefektetés nem a virtuális térben, hanem a kölcsönös bizalmon és felelősségen nyer teret, melynek elsődleges színtere a személyes kommunikáció. A hatékony kommunikáció alapja az értő figyelés, a logikusan felépített, meggyőző érvekkel alátámasztott világos gondolatok közvetítése autentikusan, őszintén.

A World Café összejövetelein a résztvevőkkel együtt a gondolatok és ötletek is vándorolnak az asztalok között, értékteremtő kommunikáció alakul ki, melynek során inspirálódnak a résztvevők.