Az önazonos működés alapja

2020 Blog, Egyéb

Amíg nem tudjuk igazán kik is vagyunk valójában, milyen igazi belső szükségleteink, erősségeink, gyengeségeink vannak, addig  nem is tudhatjuk melyik az az út életünkben, amelyen haladni szeretnénk ahhoz, hogy boldog, harmonikus életet éljünk.

Az önismeret az alapja ugyanis az életben való önazonos működésnek. Ez nyújthat lehetőséget számunkra, hogy megtaláljuk azt az életformát, hivatást, munkahelyet, kihívást, ami valóban harmonikussá és sikeressé teszi az életünket. Saját működésünk felfedezése és megértése lehet az alapja annak, hogy sokkal megértőbbek és elfogadóbbak legyünk, ezáltal hatékonyabban tudunk haladni céljaink felé.

Az önismeret fejlesztése hozzásegít ahhoz, hogy megértsük az érzéseinkre, gondolkodásunkra, választásainkra és döntéseinkre ható törvényszerűségeket, folyamatokat. Ehhez nemcsak elméletek, hanem olyan gyakorlatok szükségesek, melyek segítségével feltárjuk azokat a félelmeket, szorongásokat, bevésődéseket, hiedelmeket, mintákat és sérüléseket, melyek hatnak a személyiségünkre.

Ha tisztában vagyunk saját erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, lehetőségeinkkel, elvárásainkkal magunk, és mások felé, ha ismerjük konfliktushelyzeteink kialakulásának okait könnyedén kezünkbe vehetjük életünk irányítását.