„Minden projektesedése”, avagy a jövő a projekt társadalomé

2018 Blog, Egyéb

 Számtalanszor említettük már, hogy napjainkban egy projektre már nem úgy tekintünk, mint egy-egy szervezet kivételes ügyekben alkalmazott eszközére, hiszen mára az egész gazdaságra, társadalomra érvényes a projektesedés tendenciája.

A társadalmi-gazdasági változások környezetünket alakítják olyan módon, hogy akár akaratlanul is alkalmazkodunk a csak rövid távra előre jelezhető változásokhoz. A belátható jövőtáv szűkülése rövid távú célmeghatározásokat tesz lehetővé. Mivel nem lehet hosszú időre előre tervezni, mindenki a rugalmasságra törekszik. Éppen úgy, ahogyan a gazdasági szervezetek esetében is történt. Az idő-táv rövidülése a másik oldalról a tervezésre és szervezésre váró környezetünk tágulását idézi elő.

 

Egyidejű átalakulásokat tapasztalhatunk minden téren: a sportok taktikájában, a terror elleni harcban, a párválasztásban, az építészetben és a térszervezésben, a pedagógiában, a vezetésben és a menedzsmentben, a táncban, a szociális segítségnyújtásban, vagy a járványok elkerülésében. A „minden projektizálódása” azonban nem a társadalom egy területének valamelyik intézményéből érkezik, sokkal inkább a területek egymást inspirálják és fertőzik a szervezés ideiglenesebb és rugalmasabb formáival, amit néha projekteknek, néha más névvel nevezünk meg (egy éjszakás kaland, vagy terrorista akció).

Az életünket meghatározó tényezők változásainak sebessége rendkívül felgyorsult, előre jelzésük lehetősége beszűkült, ennek következményeként a magánéletünk sem lehet mentes a projektesedéstől.

Az élethosszig (vagy ma már jellemzően rövidebb ideig) tartó házasságkötés előtt a párválasztást általában kalandok sorozata előzi meg, amelyek mind önálló projektnek tekinthetőek. A gyermeknevelési projektet, a munkavállalási projektet vagy a szabadidő eltöltésére szervezett projekteket mind-mind menedzselnünk kell. Az itt felsorolt nagyobb lélegzetű projektek pedig számtalan kisebb horderejű projektet rejtenek magukban, melyek állandó döntéshelyzet elé állítanak.

 

A döntések halasztása, az egyszerre több projektben való részvétel és a projektek összekapcsolása a szinergiahatás érdekében magánéletünkre is egyre inkább jellemző,ezért lehet nagy segítségünkre, ha elsajátítjuk és alkalmazzuk a projektmenedzsment technikákat, eszközöket, magát a projektszemléletet.