Nagykanizsai tanulmányút a Civil Kerekasztal Egyesületnél

2019 Blog, Egyéb

A júliusi tanulmányút házigazdája a 2005-ben létrehozott Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület (NCK) volt.
Az egyesület missziója a civil aktivitás és értékteremtés, a civil szektor társadalmi szerepvállalásának fejlesztése. A civil szektor folyamatos jelenlétének szervezése, társadalomfejlesztési projektek generálásával és végrehajtásával. A nonprofit szolgáltatási kötelezettségek ellátásán túl a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség elterjesztése, társadalmi ismertségének és elfogadottságának erősítése. Szociális területen magas színvonalú szolgáltatások nyújtásával járulnak hozzá a szegénység és társadalmi kirekesztés problémájának megoldásához, jótékonysági rendezvényekkel, akciókkal a katasztrófa sújtotta területen élők segítésével.

Az egyesület kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség fiatalok körében való terjesztésére, számos ifjúsági önkéntes program szervezésével.
Az önkéntesen végzett munka mások segítésének egyik legfontosabb eszköze, mindemellett a pályakezdő fiatalok számára lehetőséget nyújt az első munka- és élettapasztalatok megszerzésére. Az önkéntes munkavégzés során a fiatalok jobban megismerhetik önmagukat, fejleszthetik a kommunikációs és empatikus készségeiket, újabb és újabb célokat tűzhetnek ki maguk elé.

A nagykanizsai tanulmányút átfogó célja az NCA által – különösen az oktatás terén – alkalmazott módszerek, tapasztalatok megismerése volt, tekintettel arra, hogy célcsoportjaik jelentős átfedést mutatnak a PLM és a résztvevő szervezetek szolgáltatásainak célcsoportjaival.