Női vezetők tudatos életmenedzselése

2019 Blog, Egyéb

A Selye János Egyetemen megrendezett X. Nemzetközi Tudományos Konferencia Project Life Management Szekció egyik előadójának központi témája a női vezetők tudatos életmenedzselése volt.
Előadásában korunk egyik legnagyobb kihívásának – akár nőként, akár férfiként – nevezte, hogy miként feleljünk meg az önként és/vagy a társadalom által ránk ruházott szerepeknek, hiszen egyre inkább úgy tűnik, mintha a modern világban felcserélődtek volna a múlt század elején még tisztán elkülöníthető női és férfi szerepek. Férfiak gyakran nőies vonásokkal, míg nők gyakran férfias vonásokkal rendelkeznek, mintha a határok elmosódtak volna.
Azt érzékeljük, hogy világunkban dominánsan jelen vannak a férfi energiák, miközben a jövő vezetőinek sikere nagymértékben azon múlik, hogy nemtől függetlenül képesek lesznek-e a vezetésben megélni a női energiákat.
A vezetők többsége a tradicionálisan női minőségek közé sorolt képességeket nevezi meg igazán fontosnak: érzelmi intelligencia, együttműködési készség és rugalmasság.
Ahhoz, hogy a nőies és a férfias jellegű tulajdonságok optimális egyensúlyban legyenek jelen, képessé kell válnunk arra, hogy kontextustól függően bármelyikhez hozzá tudjunk férni. Az előadás alapján a női vezetők lényegesen tudatosabban alkalmazzák a kontextusfüggő vezetést, ebből kifolyólag a magánéletük menedzselése is tudatosabban történik.
A férfiak számára megnyugtató azonban, hogy a különféle minőségek aktiválása tanulható, viszont hihetetlen fegyelmezettség és tudatosság szükséges hozzá.