Önismeret & önbizalom

2020 Blog, Egyéb

Önismeret nélkül nem beszélhetünk a személyiség fejlesztéséről. A személyiségfejlesztés, a személyiségfejlesztő módszerek valójában az egészséges emberek önismeretének a fokozását jelentik, melynek célja, hogy segítse az egyén önmegértését, és fokozza az egyén érzelmi és kommunikációs készségeit, képességeit, ami önbizalmunk növelésének is az alapját jelenti. Kellő önismeret nélkül ugyanis önbizalmunk sem növekedhet.

Önbizalomra pedig életünk minden területén szükségünk van; munkahelyünkön, párkapcsolatunkban, egy új hobbi, sporttevékenység kipróbálása során, a kisebb-nagyobb változások bekövetkezésénél, még akkor is, ha a megszokott környezetünkben vagyunk.

A sikeres élethez elengedhetetlen egy egészséges önbizalom felépítése. Anélkül az ember életében mindig ott lesz egyfajta gát, amely megakadályozza a sikerhez vezető útban, valamint az új dolgok kipróbálásában. Kellő önbizalom nélkül nem tudjuk reálisan felmérni a körülöttünk lévő világot, nem tudjuk eldönteni, merre van a jó irány, nem tudjuk megfelelően kezelni a kapcsolatainkat,legyen szó párkapcsolatról, munkahelyi vagy baráti kapcsolatról. Vagyis megfelelő önismeret és a rá épülő önbizalom hiányában elveszünk a számtalan impulzus között, mely a világból érkezik felénk