Projektmenedzsment elemek az életviteli tanácsadásban

2019 Blog, Egyéb

Napjainkban virágoznak a különböző életviteli tanácsadással foglalkozó vállalkozások, amelyek egyének és családok, elsősorban valamilyen krízishelyzetbe jutott családok számára nyújtanak segítséget.
A számtalan életvezetési tanácsadó könyv, figyelemfelkeltő írás és reklám közül viszonylag kevés az, amely kifejezetten a projektmenedzsment alkalmazására hivatkozna. Az interneten található néhány olyan közlemény, amely mint új ötletet említi a projektmenedzsment alkalmazhatóságát. Közülük az első (myfamilydigest) a mindennapi rutinfeladatok családtagok közti felosztását és írásbeli rögzítését javasolja. „Néhányan feladják a harcot a káosszal. Szabadjára engedik az életüket, elfogadják, hogy a rendetlenség természetes” (myfamilydigest). A rendetlenség helyett a projektmenedzsment lépéseinek alkalmazását javasolja, de a példák alapján láthatóan inkább csak a mindennapi háztartási feladatok jobb szervezésről szól.

A könyvesbolti forgalomban számtalan – és nagyon eltérő színvonalú – „Változtasd meg az életed!” mottójú írás közül válogathatunk. Egy, az élet- és gondolkodásmód tanácsadással foglalkozó amerikai író, Brian Tracy könyve szerint a nagy álmokhoz vezető út legfontosabb lépése a saját ideális jövőképünk meghatározása. Írása alapján megállapíthatjuk, hogy az ideális jövő megalkotása az álomlista megírásával kezdődik, lépésről lépésre megalkotott precíz tervrajzzal. Továbbá hangsúlyozza azt is, hogy egy igazi cél világos, mérhető és határidőhöz kötött, így például a kívánság vagy a remény nem cél, hiszen homályos és nem teljesen érthető.
Ez a lépés, a stratégia megformálása, vagyis a „Hol vagyunk?” és „Hová szeretnénk eljutni?” kérdések megválaszolása a projektmenedzsmentre hivatkozó internetes anyagoknak is szerves része.

A “my family digest” írása alapján a következő néhány kérdés megválaszolása segíthet a projektmenedzsment jártasságok alkalmazásában.

  • Mik az álmai?
  • Mit akar ezekből ma megvalósítani?
  • Mik a hosszú távú célkitűzései?
  • Mit tehet a mindennapjaiban azok hatékony megvalósításáért?
  • Mik a mai teendői?
  • Mit fog tenni önmaga megvalósításáért ma?

Itt az idő fontolóra venni az alábbi kérdéseket és elgondolkodni a válaszokon!