Rendszerszemlélet a mindennapokban

2019 Blog, Egyéb

Minden szakmai rendezvényünkön bemutatjuk a PLM Program alapkoncepcióját, felvázoljuk az elsődleges céljait, a program küldetését és részletekbe menően információt nyújtunk a programban rejlő lehetőségek kiaknázásáról.
Elhangzik, hogy a PLM Program által egyfajta rendszerszemléletet kívánunk adni mindazok kezébe, akik tudatosan, tervezetten szeretnék menedzselni életük minden területét.
De mit is jelent valójában a rend és a rendszer a mindennapokban, a rendszerszemléletű megközelítés?
A rendszerelmélet alapjai a mindennapi életben nagyon kevéssé ismertek, és még kevésbé alkalmazottak, pedig ha ismerjük azokat, ha nem, a rendszerek szabályai és törvényei ettől függetlenül érvényesek és hatnak közvetlen környezetünkre.
A rendszerelmélet a legtágabban értelmezhető rendszerezés és rendteremtés elmélete. Ha elfogadjuk, hogy az Ember és Környezete rendszerként működnek, és elfogadjuk, hogy mind az Ember, mind a Környezete optimális működésének egyfajta alapvető rend a feltétele, akkor a két egységben megtaláljuk azt a közös alapot, amire együttműködésük épülhet.
Az Ember a munkahelyén, a családjában, a baráti körben, hobbyjában, és még nagyszámú más nagyrendszerben is részes, melyek mind-mind a közvetlen Környezetének elemei. Sok esetben előfordul, hogy ezen rendszerek céljai nem esnek egybe, például a munkahelyi és a családi rendszercélok, de ezt pontosan felismerve, és rendszerelméleti ismereteinket, vagyis a PLM módszert alkalmazva sokkal megalapozottabban tudjuk a rendszerek eredményes együttműködését hosszú távra is biztosítani.