Személyiség SWOT

2019 Blog, Egyéb

Az önismeretben és magánéleti projektjeink megvalósítása esetén nagy segítségünkre lehet egy személyiség SWOT elvégzése. Hiszen minden életfeladatunk tervezésének, megvalósításának alfája és omegája a saját személyiségünk alapos ismerete.

Ahhoz, hogy az élet minden területén megtapasztaljuk a sikerélményt, ismernünk kell a határainkat. Meg kell határoznunk azokat a személyiségjegyeinket, amelyekben kiemelkedőek vagyunk, mert ezek a képességek biztosítják a legnagyobb lehetőségeket számunkra. Valamint azonosítanunk kell a fejlesztendő területeket, hogy ne legyen felesleges idővesztegetés olyan dolgokba belevágni, amelyek többszöri próbálkozás ellenére sem sikerülnek.

Saját képességeink, hiányosságaink tudatában képesek leszünk céljaink hatékonyabb megvalósítására. A helyesen elvégzett személyiség SWOT olyan reális önképet ad a kezünkbe, amely a sikeres önmenedzselés alapja lehet. Minden önmenedzselési törekvés öt meghatározott lépésből álló folyamat. A folyamat a célok kitűzésével kezdődik, ezt követően kell a

lehetséges akadályokat felmérni és mérlegelni, valamint a rendelkezésre álló erőforrásokat számba venni. Ha ezen túl vagyunk, akkor kezdődhet a tervezési szakasz. Ha kész a terv, akkor a megvalósítás útjára kell lépni, mely során nagyon fontos, hogy lelkesedésünket, motivációnkat megőrizzük.

Az önkép ezenfelül az egészséges önbizalom alapja, ami mellett motiváltak tudunk maradni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felelősséget vállaljunk döntéseinkért és tetteinkért. Továbbá egészséges önbizalom és érett személyiség birtokában könnyebben tudjuk elérni céljainkat.

A személyiség SWOT olyan iránymutatást ad a kezünkbe, melynek segítségével könnyebben fel tudjuk állítani a prioritásokat, meg tudjuk alkotni a cselekvési tervet, amely segíti a célmegvalósítást.