Új munkaerőpiaci trend – Job hopperek

2020 Blog, Egyéb

November 15-én a kedvezményezett EUROPÉER Alapítvány képviselői és a szlovák partner Selye János Egyetem képviselői részt vettek a III. Debreceni HR Szimpózium és Szakmai Fórumon.

A fórum középpontjában az aktuális munkaerőpiaci trendek voltak, melyek jelenleg a digitalizáció és az Ipar 4.0 hatása a munkaerőpiacra, a szektoriális hatások, a tehetségmenedzsment, a generációmenedzsment, a job-hopping, a HR branding vagy éppen a munkaélmény.

A job hopper az a személy, aki sűrűn váltogatja a munkahelyeit, akár egy éven belül is több pozíciót betölt. Mindennek természetesen megvannak az előnyei és hátrányai is. A job hopper nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki nem találja a helyét; épp ellenkezőleg, nyitott, tudatos, magabiztos és nem fél a váltástól.

Több kutatásból is kiderült, hogy a mai fiatalok munkavállalásának kedvét nagyban meghatározza a munkáltató attitűdje, a munkahelyi környezet és a tanulási fejlődési lehetőségek. Ezek a szempontok még a fizetésnél is előrébb állnak. Az is kiderült, hogy a fiatalok többsége nem a tanult szakmájában, megszerzett diplomájával helyezkedik el.

A nagyvállalatok az élen járnak abban, hogy barátságos, családias munkakörnyezetet alakítsanak ki a munkavállalók számára. Gondoljunk csak a játékosított Google-irodákra, a Prezi-irodára vagy a hozzájuk hasonló cégekre, amelyek előtérbe helyezték a munkatársak kényelmét és inspiráló tereket álmodtak meg. Az Y valamint a Z generáció tagjai számára ezek a terek a legcsalogatóbbak. Minden fiatal vágya lehet egy olyan helyen dolgozni, ahol az ebédidőben lehet pingpongozni, csocsózni, billiárdozni, lehuppanni egy kicsit a munkatársakkal a babzsákokra, vagy éppen lecsúszdázni a egyik emeletről a másikra. A berendezési tárgyak színei, formái meghatározzák a munkavállaló hangulatát, kedvét, hiszen egy nem klasszikus fehér irodai falakkal berendezett helyen sokkal szívesebben dolgozik az ember.