A gyermekvállalás és a munka kapcsolata

2019 Blog, Egyéb

A PLM Program egyik kiemelten fontos területe a társadalmi felelősségvállalás kérdése, ezen belül pedig a kisgyermekes családanyák munkaerőpiaci integrációjának segítése.
Ha ezt a problémakört teljes egészében körbe szeretnénk járni, az első beavatkozásra váró területnek a gyermekvállalás tervezésének időszakát kellene tekintenünk. A legtöbb fiatal pár ugyanis tudatosan tervezi a gyermekvállalás időpontját, melynek időpontjának meghatározásánál a nagytöbbség előtérbe helyezi a karrierépítését, az anyagi biztonság megteremtését. Ez egyrészt tudatos élettervezésre és felelősségteljes gondolkozásra vall, másrészt azonban figyelembe kell venni, hogy az anyagi biztonság megteremtése nem redukálható le pár évre, így sajnos sok pár túl későre teszi a gyermekvállalás időpontját, ami nem ritkán meddőséghez, vagy évekig tartó sikertelen próbálkozáshoz vezet.
A gyermekvállalás kitolódásának fő oka, hogy a fiatalok nem látják stabilnak a gyermekvállalás utáni munka (karrier, anyagi biztonság) és magánélet optimalizálásának lehetőségeit. Ennek a problémának a megoldásához gyökeres változásra lenne szükség munkáltatói szinten, egy globális szemléletmód váltásra. A munkáltatóknak tudatosan fel kellene készülni arra a helyzetre, hogy a fiatal női munkatársak előbb-utóbb szülni fognak és segíteni kellene a visszatérést a munkahelyre. Ennek érdekében számos olyan alternatíva közül választhatnának, ami a munkáltató és munkavállaló szempontjából is előnyös:
• Adott munkakör atipikus foglalkoztatási formában való (részbeni) átszervezése,
• Tréningek a rugalmas foglalkoztatás bevezetésére,
• Vállalati bölcsődék létrehozása.
Így a munkáltató megtarthatná a jó munkaerőt, a munkavállaló pedig nem félne rövid időre kiszakadni a munkahelyről.