Terepmunka a bécsi iskolások között

2018 Blog, Egyéb

A nemzetközi együttműködés keretében május 28.-án sort kerítettünk egy külföldi tanulmányút lebonyolítására, melynek során Bécsbe látogattunk az osztrák partnerszervezethez, a SIETAR Ausztria-hoz.
Érkezést követően egy gyors programismertetés után rögtön indultunk az első helyszínre, ami egy bécsi iskola volt, ahol innovatív tanítás, tanulás különböző módszereivel, eszközeivel ismerkedhettünk meg.

Ausztria az oktatási informatika terén Európa egyik vezető országa, és ezt a pozíciót az utóbbi tíz évben sikerült kivívni.
A diákok hétköznapi életvitelét jelentős mértékben áthatja a digitális technológia, legyen szó szórakozásról, szabadidős tevékenységről, információk szerzéséről és továbbadásáról vagy kapcsolattartásról. Ausztriában az oktatáspolitika hatékonyan és eredményesen reagált a digitális forradalom kihívásaira, melyek a tanulás és oktatás terén jelentettek változást. Olyan eszközök és módszerek alkalmazásával, használatával támogatják az oktatást, amelyek hozzájárulnak a diákok produktív és értékteremtő fejlődéséhez, tanításához.

Jelentősége van az oktatási tartalomnak, sokkal inkább a tevékenységről, produktivitásáról, együttműködéséről szól az oktatási folyamat szabályozása és szervezése, a legtöbb helyzetben a diák áll a folyamat középpontjában, így szinte teljes egészében az ő felelőssége a tevékenység, az interaktivitás és a produktivitás. Ez már önmagában jelentős módszertani különbségeket okoz a hagyományos tanulási környezetben zajló tanulási folyamatokhoz képest, hiszen így lehetőség van arra, hogy online környezetben hallgatóközpontú
Az informatikai eszközökkel támogatott oktatási környezetekben kisebb módszertani megoldásokat és tanulásszervezési alkalmazzanak.

Van hová fejlődnie tehát hazánknak az oktatás területét illetően. Érdemes lenne a külföldi példákat és jó gyakorlatokat követve oktatáspolitikánkat új fejlődési pályára állítani.