A családok szerepe a gyermekek pénzügyi tudatosságának fejlesztésében

2019 Blog, Egyéb

A magyarok számára fontos, hogy gyermekeik megtanulják, hogyan bánjanak felelősen a pénzzel, és a legtöbben úgy vélik, az iskolának kiemelkedő szerepe van a fiatalok pénzügyi nevelésében. Ugyanakkor a szülőknek be kellene látniuk, hogy a pénzügyi tudatosság fejlesztésében a családi szocializáció még mindig alapvető fontosságú. Kutatási eredmények támasztják alá, hogy a fiatalok elsősorban szüleiktől veszik át azokat a pénzügyi viselkedésmintákat, melyeket később ők maguk is alkalmaznak. A diákok pénzügyi tudatossága összefügg tehát a szülők pénzügyi képzettségével, tájékozottságával, a pénzügyi kultúra tanulása tudatosan vagy tudattalanul, de otthon kezdődik.

Sok szülő követi el azt a hibát, hogy gyermekei szeme láttára bánik felelőtlenül a pénzzel, nem követi következetesen a pénzmozgásokat, állandóan kérdőre vonja a családtagokat, hogy megint hova tűnt el a pénz. Teszi mindezt annak tudatában, hogy majd az oktatási intézményben úgyis megtanul a gyermek a pénzzel bánni.

Ne feledjük azonban, hogy a szülői támogatás nagy hatással van a fiatalok gazdasági orientációjára (pl. a kiadások és bevételek nyilvántartásának megtanítása, vagy a megtakarításra való ösztönzés). Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást, több megtakarítással rendelkeznek, jövőorientáltak és az élet minden területén tudatosabbak.