A láthatóvá tett feladatok ereje

2018 Blog, Egyéb

Előző bejegyzésünkben az írott tervek készítésének gyakoriságáról és módszereiről foglaltunk össze néhány gondolatot, melynek alapja egy a PLM által végzett 2017-es kutatás volt. De vajon miért is olyan fontos, hogy látható formába öntsük gondolatainkat, vizuálisan is lejegyezzük céljainkat, a hozzá kapcsolódó feladatokat és határidőket?

A legtöbb ember számára napjainkban az írás az emailezést, sms-t, Facebook chat-et, esetleg a munkahelyi teendőket, adminisztrációkat jelenti. Sok esetben azonban, ha magánéleti céljainkat, vágyainkat is papírra vetjük, nem is gondolnánk, mennyit segíthet a célelérés, megvalósítás folyamatában. A célok leírása, papírra vetése sokkal valószínűbbé teszi az elérésüket, különösen akkor, ha konkrétak, mérhetők és megvalósíthatók, reálisak, és időzítettek. Amikor leírunk dolgokat, akkor azt is megvizsgálhatjuk, hogy a törekvéseink mennyire reálisak, és mit kell tennünk a célok eléréséért. Az írott terv hozzájárul, hogy logikus módon felmérjük projektjeink megvalósíthatóságát.

Azáltal, hogy priorizáljuk, majd látható formába öntjük céljainkat, terveinket, és folyamatosan rálátást biztosítunk az elvégzendő feladatokra, elkerülhetővé válik, hogy a fontos feladatok helyett a kevésbe fontos feladatokat, illetve a frissen érkező feladatokat helyezzük előtérbe. A határidőkkel ellátott írott terveket a helyes időbeosztás egyik kulcsának tekinthetjük, ez pedig egyenes út a helyes önmenedzselés felé.

Magánéleti feladataink papírra vetése, a teendők sorrendbe tétele azért lenne nagy segítség a napi feladatellátásban, mert ha nap, mint nap szem előtt vannak az elvégzendő feladatok, és ennek alapján megvalósítjuk ezt a feladatellátást, ha elvégezzük ugyanazokat a dolgokat, az előbb utóbb rutinná válik, és már nem kell gondolkozni a következő lépésen, egyszerűen szinte magától, megy minden a maga útján.