Iránytű a hatékony időbeosztáshoz

2020 Blog, Egyéb

Akinek nem erőssége az időgazdálkodás biztos rengeteg tanácsot kapott már azzal kapcsolatban, hogyan tudná hatékonyabban beosztani a rendelkezésre álló idejét. Sok esetben a “Kelj fel korábban!” , “Tervezd meg előre a heted!”, “Vezess feladatlistát!” ötletek, tippek az ő esetükben kevésnek bizonyulnak. Az ilyen típusú embereknek sokkal inkább egy szemléletváltásra van szükségük azzal kapcsolatban, hogy milyen időgazdálkodási alapelvek mentén szeretnének javítani produktivitásukon.

Az első és legfontosabb tévhit az időgazdálkodással kapcsolatban, hogy mindenáron görcsösen be akarjuk osztani az időnket. Ha időkorlátokat szabunk magunknak, akkor az automatikusan magával fogja hozni a frusztrációt. Bizonyos esetekben a határidő motiváló tud lenni, de nem attól leszünk produktívabbak, ha minden egyes teendőnket órákban, percekben mérjük.

Sokkal többre megyünk azzal, ha a valóban fontos feladatainkra koncentrálunk. Az igazán fontos feladatokba viszont megéri többszörösen belerakni az energiát, mivel így az eredmények is a többszörösére fognak nőni. Így persze sokkal kevesebb napi teendőt tudunk elvégezni, de ez ne zavarjon össze, hiszen elég 1 darab teendő is, ha az olyan súlyú, ami valódi eredményeket hoz

Ha valamit előre eltervezünk, akkor szeretünk ragaszkodni az eredeti elképzeléshez. Azonban, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk ezt tartani, akkor előtör a frusztráció. Így sok esetben több energia megy el arra, hogy próbáljuk tartani magunkat az eredeti elképzeléshez, mintha újraértékelnénk a helyzetet. Kezeljük rugalmasabban a teendőinket és az időnket, ezáltal sokkal jobb eredményeket érhetünk el.